Tosty w stylu amerykańskim na chlebie gryczano-ryżowym
Nigdy nie byłam w Ameryce, choć bardzo mi się marzy, ale podobno typowym amerykańskim śniadaniem są właśnie tosty z jajkiem. Możecie nawet zauważyć na filmach, że oprócz płatków śniadaniowych amerykanie jedzą właśnie tosty.
Ogólnie zamysł jest świetny, ponieważ jajo jest najlepszym pożywieniem. Największy minus to oczywiście chleb tostowy (straszna chemia – nie jedźcie tego!!).
Z racji tego, że uwielbiam takie tosty to zrobiłam zdrowszą wersje. Do tego przepisu użyłam chleb gryczano-ryżowy na żytnim zakwasie. Ten sam chleb użyłam przy wpisie do kanapek szkolnych dla dzieci.
Najpierw należy wydrążyć kółko ze środka (najlepiej jakimś większym kieliszkiem) i delikatnie smarujemy z dwóch stron olejem kokosowym lub smalcem.
Kładziemy na patelnie i podsmażamy jedną stronę.
Przekładamy na drugą stronę i odrazu wbijamy w środek jajko.
Smażymy na małym ogniu i pod przykryciem, aż do momentu ścięcia białka. Żółtko najlepiej aby było płynne, ponieważ takie ma najwięcej wartości.
Przekładamy na talerz i solimy solą himalajską. Dla mnie bomba 😀