Babeczki batatowe z makrelą mogą wydać się dziwnym połączeniem, ale nie w dzisiejszym wydaniu. Super przepis na przekąskę w ciągu dnia. Zawiera węglowodany w postaci batata oraz białko z makreli. Pożywne, odżywcze, proste i przede wszystkim smaczne. Wypróbuj dzisiejszy przepis i daj mi znać czy takie połączenie Tobie smakuje.
Składniki:
- batat
- cała makrela wędzona
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki przyprawy Indyjskie curry
- sól (ilość do smaku)
- pieprz czarny (ilość do smaku)
Obieramy batata i gotujemy go na parze lub we wodzie do miękkości. Obieramy makrelę ze skóry oraz z ości. Kolejno do miski wkładamy ugotowanego batata, obraną makrelę, dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawę, sól, pieprz oraz 2 jajka. Całość blendujemy na jednolitą masę. Następnie przekładamy do foremek, posypujemy czarnuszką (opcjonalnie) i pieczemy w 180°C ok 20 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości/głębokości foremek. Im większa tym czas się wydłuża.
Smacznego.