Łatwy deser bez pieczenia. Składa się ze spodu daktylowego i orzechów, a wierzch z nasion chia i mleka kokosowego. Zachęcam do wypróbowania. Pychota 😀
Składniki:
- 100 g daktyli
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów pecan
- 400 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki wanilii burbon (lub pół laski wanilii)
- 1 łyżeczka agar-agar (lub żelatyna)
- 6 łyżeczek nasion chia
- gorzka czekolada do posypania
Zalewamy daktyle wrzątkiem i odstawiamy na ok 10 minut aby zmiękły. Kolejno blendujemy daktyle razem ze słonecznikiem i orzechami. Następnie masę daktylową wykładamy do foremek.
Do podgrzanego mleka kokosowe dodajemy wanilię i nasiona chia. Mleko zdejmujemy z ognia i dodajemy agar-agar. Dokładnie mieszamy aby agar się rozpuścił i całość wylewamy na wierzch masy daktylowej.
Wkładamy do lodówki aby deser stężał. Po wyjęciu posypujemy stratą gorzką czekoladą.
Smacznego. 😀