Przedświąteczna rozkosz. Po co czekać do świąt, jak można już się cieszyć magią świąt wraz z bezglutenowymi babeczkami. Dzisiaj mam dla was ekspresowe babeczki.
Składniki:
- szklanka mąki ryżowej
- 3/4 szklanki ksylitolu
- pół kostki masła
- 3 jajka
- pół łyżeczki wanilii bourbon lub laska wanilii
- szczypta soli
- 3 łyżeczki kakao
- płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- ok 1/2 szklanki wody
- dżem wiśniowy (domowy z ksylitolem) lub wiśnie wydrylowane
- opcjonalnie do posypania ziarna kakaowca oraz zmielony ksylitol na puder
W misce miksujemy żółtka wraz z mąką, ksylitolem, roztopionym masłem, solą, proszkiem do pieczenia, wanilią oraz z wodą. W oddzielnej misce ubijamy białka i kolejno dokładamy do utworzonej wcześniej masy. Wszystko ze sobą łączymy. Następnie połowę masy na babeczki przekładamy do innej miski i dodajemy do niej 3 łyżeczki kakao, dokładnie wymieszać.
Do foremek przekładamy najpierw jasną masę, kolejno do środka wkładamy łyżeczkę dżemu i przykrywamy ciemną masą. Wierzch posypać kakaowcem. Piec 25 min w 180°C.
Na koniec posypać sproszkowanym ksylitolem.
Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na święta to zapraszam do zapoznania się z moim e-bookiem KLIKNIJ TUTAJ
2 Comments
Hihi… 😀 Cieszę sie bardzo że smakowały, pozdrawiam :*
Przepyszne i proste! Nie tylko na Świeta 🙂 Musialam schować dwie przed dziećmi, zeby w ogóle spróbować zanim znikną 😉