Coś słodkiego?? Na szybkiego?? Mam propozycję przepysznych babeczek z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Do tego jabłka w kawałkach posypane cynamonem. Pychota 😀 Uwielbiam takie zestawienie.
Zachęcam wypróbować.
Składniki na 6 babeczek:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 2 jajka
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 jabłko
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść wiórek kokosowych
- 1 białko
- ksylitol zmielony na puder
Zaczynamy od obrania i pokrojenia jabłka na kawałki, następnie posypujemy łyżką ksylitolu i 1/2 łyżeczki cynamonu. Kolejno gotujemy kaszę jaglaną ze szczyptą soli (kasz moczona całą noc). Po ugotowaniu blendujemy jaglankę na jednolitą masę i dodajemy do niej 2 jajka, mąkę, resztę ksylitolu i miksujemy całość robotem. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej jabłka, mieszamy razem i wylewamy do foremek. Pieczemy 30 min w 180°C.
Lukier: białko mieszamy ze zmielonym ksylitolem
(dodajemy taką ilość pudru, aby lukier był gęsty). Na taką małą ilość babeczek najlepiej jest zrobić z połowy białka.
Polewamy babeczki lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego, BYE 😉