Szybkie babeczki owsiane z truskawkami. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy połączyć wszystkie składniki w mikserze i na koniec wyłożyć truskawki. Do babeczek używam mąki owsianej, oczywiście można ją zastąpić inną mąką np. ryżową, a zamiast truskawek użyć malin czy borówek. Natomiast sezon na truskawki się kończy, więc trzeba korzystać, póki jeszcze można.
Babeczki zrobiłam w dwóch wersjach czyli ciemniejsze są dodatkowo z kakao. Wybór należy do Ciebie, możesz wszystkie zrobić czekoladowe lub tak jak ja, pół na pół.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 3 jajka
- 1/2 kostki masła
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka kakao
- truskawki (ilość dowolna)
Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz truskawek i kakao. Całość miksujemy do połączenia składników. Utworzoną masę wylewamy do foremek na babeczki (używamy tylko 1/2 masy). Do drugiej połowy dosypujemy kakao i mieszamy łyżką. Resztę masy (kakaowej) wylewamy do następnych foremek. Na wierzch wtykamy obrane i pokrojone truskawki. Najlepiej jest je układać pionowo, wtedy część będzie w środku, a część na wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180°C ok 20 minut. Po upieczeniu, czekamy aż troszkę przestygną i wyjmujemy z foremek. Jeśli całkowicie wystygną, jest możliwość, że będą się źle odrywać od foremki.
p.s smakują przepysznie