Mój koszyk

Trudno sobie wyobrazić Święta Wielkanocne bez babki na stole. Dlatego dzisiaj mam bardzo prosty przepis na babkę, zainspirowany staropolskim przepisem. Zrobiłam tylko małe modyfikacje pod zdrowszą wersję.

Niestety użyłam bardzo słabej jakości foremki, dlatego babka mi przywarła i przy wyjmowaniu lekko pękła. Polewa trochę uratowała sytuację. Natomiast w smaku jest bardzo pyszna i gorąco polecam wypróbować przepis.

Składniki:

  • kostka masła 82% (temperatura pokojowa)
  • 7 jaj
  • 2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 1 szkl erytrytolu (lub inny słodzik)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • zest z całej pomarańczy (starta skórka)
  • 3 łyżki oliwi z oliwek
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa – 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady + 1/2 łyżki oleju kokosowego (im czekolada bardziej gorzka tym więcej oleju kokosowego – ja użyłam czekolady 83% kakao)

Wykonanie:

Zaczynamy od utarcia masła z erytrytolem. Kolejno pojedynczo dodajemy jajka, można naprzemiennie z mąką. Następnie dorzucamy resztę składników i porządnie miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy do foremki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 45 minut.

Polewa: czekoladę i olej kokosowy rozgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy nią babkę. Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem z erytrytolu (erytrytol zmielić w młynku na puder). Smacznego

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2021