Bananowiec czekoladowy jest to bardzo ekspresowy pomysł na ciasto. Wystarczy jedynie zblednować wszystkie składniki, dodać ubite białko i upiec. Szybko, smacznie i zdrowo.
* Ciastko w konsystencji jest bardzo wilgotne. Jeśli nie lubicie wilgotnego ciasta to po prostu należy dodać więcej płatków owsianych lub mąki kokosowej.
Składniki:
- 5 dojrzałych bananów
- 4 jajka
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki kakao (niesłodzonego)
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- szczypta soli
- gorzka czekolada do ozdoby na wierzch (opcjonalnie)
Do miski wrzucamy banany, żółtka, kakao, mąkę kokosową, sodę oraz sól. Całość blendujemy, dopiero na koniec dodajemy płatki owsiane i bardzo krótko blendujemy lub mieszamy łyżką (aby płatki się za bardzo nie rozdrobniły). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy bananowej. Całość delikatnie połączyć łyżką. Ciastko wylewamy do foremki (12×24), a na wierzch kładziemy rozkruszoną czekoladę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 35 minut.
*Ciasto można podawać polane syropem kokosowym lub klonowym.
2 Comments
Właśnie wyjęłam z piekarnika i już zjadłam kawałek bo nie mogłam się doczekać po 1,5miesiaca bez słodyczy 😀 ciasto jest przepyszne! 🙂 Ja używałam miksera a nie blendera i też wyszło. 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje 😀 a tak w ogóle to jestem pod wielkim wrażeniem – 1,5 m-c bez słodyczy! Super 🙂 dla większości i również dla mnie ciężki orzech… więc tym bardziej cieszę się, że smakowało! 😀 Dzięki