Mój koszyk

Bananowiec z jagodami czyli przepis z wykorzystaniem mocno dojrzałych owoców. Czasami się zdarza, że mamy w domu mało apetyczne, przejrzałe banany, które z niechęcią byśmy zjedli. Wiadomo szkoda jedzenia wyrzucać, tym bardziej, że wcale nie są posute. Takie banany najlepiej wykorzystać do różnych wypieków np. ciasta lub pankejków. Dzisiaj przepis właśnie z takim bananami i dodatkowo z mrożonymi jagodami. Oczywiście jagody można zastąpić innymi owocami np. mrożone maliny lub świeże maliny. Przepis jak zwykłe jest prosty i szybki do wykonania. Ciasto jest zwarte, nie kruszy się, dlatego można spokojnie zapakować w podróż, do pracy czy do szkoły.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • jogurt kozi (pilos z Lidla)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 5 łyżeczek oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • odrobinę soku z cytryny
  • 2-3 garście mrożonych jagód
  • cukier kokosowy do posypania wierzchu (można pominąć lub posypać ksylitolem) 1-2 łyżeczki

Do miski wkładamy: rozgniecione banany, mąkę, 3 żółtka, jogurt, ksylitol, sól, sodę, olej kokosowy i całość miksujemy na jednolitą masę. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną masę (wycisnąć w trakcie ubijania troszkę soku z cytryny). Kolejno dodajemy białko do masy bananowej i łączymy, mieszając łyżką. Następnie wylewamy ciasto do foremki, posypujemy zamrożonymi jagodami i posypujemy cukrem kokosowym (1-2 łyżeczki). Pieczemy 40 minut w 180°C. Smacznego

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2021