Bananowiec z jagodami czyli przepis z wykorzystaniem mocno dojrzałych owoców. Czasami się zdarza, że mamy w domu mało apetyczne, przejrzałe banany, które z niechęcią byśmy zjedli. Wiadomo szkoda jedzenia wyrzucać, tym bardziej, że wcale nie są posute. Takie banany najlepiej wykorzystać do różnych wypieków np. ciasta lub pankejków. Dzisiaj przepis właśnie z takim bananami i dodatkowo z mrożonymi jagodami. Oczywiście jagody można zastąpić innymi owocami np. mrożone maliny lub świeże maliny. Przepis jak zwykłe jest prosty i szybki do wykonania. Ciasto jest zwarte, nie kruszy się, dlatego można spokojnie zapakować w podróż, do pracy czy do szkoły.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki ryżowej
- jogurt kozi (pilos z Lidla)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 5 łyżeczek oleju kokosowego
- szczypta soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
- odrobinę soku z cytryny
- 2-3 garście mrożonych jagód
- cukier kokosowy do posypania wierzchu (można pominąć lub posypać ksylitolem) 1-2 łyżeczki
Do miski wkładamy: rozgniecione banany, mąkę, 3 żółtka, jogurt, ksylitol, sól, sodę, olej kokosowy i całość miksujemy na jednolitą masę. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną masę (wycisnąć w trakcie ubijania troszkę soku z cytryny). Kolejno dodajemy białko do masy bananowej i łączymy, mieszając łyżką. Następnie wylewamy ciasto do foremki, posypujemy zamrożonymi jagodami i posypujemy cukrem kokosowym (1-2 łyżeczki). Pieczemy 40 minut w 180°C. Smacznego