Bezglutenowa tarta z masą cytrynową i orzechami pecan. Ciasto w smaku bardzo czekoladowe za sprawą spodu czekoladowego i polewy. Jeśli lubisz mocne czekoladowe desery to zapraszam do wypróbowania.
Składniki na spód:
- szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kasztanowej
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 żółtka
- 3/4 kostki masła (schłodzone)
- 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki ugniatamy na jednolitą masę i wykładamy nią foremkę. Spód pieczemy 20 minut w 180°C.
Masa cytrynowa:
- 2 cytryny
- 50g mąki kokosowej
- 3-4 łyżki ksylitolu
- płaska łyżeczka sody
- 4 jajka
Najpierw gotujemy cytryny ok 30 minut. Po tym czasie przekładamy cytryny do miski i dodajemy resztę składników. Całość blendujemy i wylewamy na podpieczony spód. Piec ponownie ok 20-25 minut w 180°C.
Wierzch dekorujemy orzechami pecan (lub włoskimi).
Polewa:
- gorzka czekolada 100g
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z olejem, kolejno wylewamy nią wierzch tarty. Ciasto odstawiamy do wystudzenia i stężenia polewy.
Smacznego 😉