Mam dla Ciebie super przepis na BROWNIE. Jest banalnie prosty i mega smaczny. Nawet sama się zaskoczyłam, jak pyszny mi wyszedł. Głównym składnikiem jest oczywiście batat, a jako “słodzik” używamy tylko daktyli. Zrób sobie zdrową przyjemność na dzień kobiet!
Składniki:
- 2 średnie bataty
- 2 jajka
- 15 sztuk daktyli (mi wyszedł średnio słodki, więc możesz zwiększyć ilość do 20-25 lub zrobić tak jak ja czyli poratować się przy polewie -będzie dalej)
- 2 łyżki mąki owsianej (możesz użyć innej)
- 2 łyżki kakao (niesłodzonego)
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- 2 x espresso (czyli zaparzyć małe espresso – jedno espresso ok. 35 ml)
- polewa: 100 g gorzkiej czekolady, łyżeczka oleju kokosowego – UWAGA! z racji, że dodałam mniej daktyli do masy, to do polewy dołożyłam dodatkowo 1 czubatą łyżeczkę miodu. Jeśli zwiększysz ilość daktyli możesz pominąć miód.
Moja foremka ma wymiary: 24 X 12 cm
Wykonanie:
Najpierw rozpoczynamy od umycia batatów (bez obierania) i pokrojenia na kawałki. Następnie gotujemy bataty do miękkości. W między czasie zalewamy daktyle gorącą wodą, aby namiękły. Po ugotowaniu batatów, wkładamy je do blendera, dodajemy daktyle, jaja i blendujemy. Kolejno dokładamy resztę składników i miksujemy (tym razem mikserem) do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy masę do foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 50 minut. Ja piekłam bez termoobiegu. Po upieczeniu, wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystudzenia.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i miód, kolejno w końcowej fazie dodajemy miód i mieszamy. Na ostudzone ciasto wylewamy polewę i pozostawiamy do stężenia czekolady. Smacznego!
2 Comments
Czy bataty po ugotowaniu obieramy ze skóry czy nadal nie i dodajemy w całości do ciasta?
Bez obierania ? w całości dodajemy (na samym początku umyć).