Składniki na ciasto:
- 350g ciecierzycy
- 4 łyżki kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 1/3 szklanki mąki owsianej
- 3 łyżki masła orzechowego
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- garść orzechów (obojętnie jakich, ja użyłam ziemnych nie solonych i nerkowców)
Polewa:
- 80 g czekolady deserowej
- łyżka masła
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz czekolady i orzechów) wkładamy do blendera lub termomixa (lub innego urządzenia) i miksujemy, aż połączą się do jednolitej masy. Kolejno dodajemy pokruszoną czekoladę oraz orzechy i łączymy mieszając łyżką. Następnie masę przekładamy do foremki i pieczemy w temperaturze 165° ok 20-25 minut.
Po upieczeniu robimy polewę czyli w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i następnie wykładamy na wierzch ciasta. Czekamy, aż wystygnie i polewa stężeje. Gotowe!
Jeśli masz jakieś pytania do przepisu, to pisz śmiało w komentarzu.
5 Comments
Sie piecze 🙂
Czy ciasto to nadaje się dla insulinoopornych?
Tak oczywiście, nadaje się dla insulinoopornych 😀
Czy ciecierzyca może być konserwowa?
Tak, może być 😀