Propozycja na walentynkowe słodkości – czekoladowe brownie z dodatkiem ciepłej korfiturki. Przepis jest podobny do ciasta z mąki kokosowej czyli bardzo prosty i zawiera bardzo małą ilość węglowodanów. Dodatek ciepłej korfiturki, to „wisienka na torcie”. Całość jest przepyszna, koniecznie wypróbuj.
Składniki:
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1/2 kostki masła (82%)
- 1/2 szklanki kakao (niesłodzone)
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 3 jajka
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ziarna kakaowca (opcjonalnie)
konfitura malinowa:
- 2 szklanki mrożonych malin
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 laska wanilii
Jajka przekładamy do miski, dodajemy do nich masło (rozpuszczone w kąpieli wodnej oraz lekko przestygnięte) i krótko miksujemy (ok. 1 min – 30 sec) do połączenia w jedną całość. Następnie dodajemy do nich kakao, cukier kokosowy, sodę, sól oraz mąkę i ponownie miksujemy. Utworzoną masę przekładamy do foremki (8×20), wierzch posypujemy opcjonalnie ziarnami kakaowca. Kolejno ciasto wkładamy do piekarnika (nagrzanego do 180°) i pieczemy 20 minut.
Konfitura: Do garnka przekładamy mrożone maliny, przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu. Po rozmrożeniu malin, dodajemy do nich ksylitol, laskę wanilii (ziarenka) i dalej gotujemy, aż do momentu uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji.
Ciasto gotowe, konfitura gotowa – smacznego :*