Chleb chłopski na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem kabanosów(kiełbasy) oraz kminku. Nie ukrywam, że najlepiej smakuje z masełkiem oraz ogórkiem kiszonym. Uwielbiam takie połączenie. Chleb również świetnie się sprawdzi w podróży lub jako posiłek/przekąska do pracy/szkoły.
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 jajka
- kabanosy/kiełbasa
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki kminku
- łyżeczka soli
Kaszę przesypujemy do miski, zalewamy wodą (ok 10 cm nad kaszą) i pozostawiamy na 24h. Po namoczeniu odlewamy nadmiar wody (woda na równo z kaszą). Następnie dodajemy 2 żółtka, sól, wyciśnięty ząbek czosnku i całość blendujemy. Kolejno ubijamy białko na sztywną pianę i dodajemy do zmiksowanej kaszy. Dosypujemy kminek i pokrojone w kostkę kabanosy lub kiełbasę (ilość wedle uznania). Całość wymieszać łyżką, przełożyć do foremki i na koniec posypać wierzch kminkiem. Chleb piec 45 minut w 200°C.
Smacznego 😉
2 Comments
Cieszę się że smakowało?
Dziś upiekłam. Prosty w obsłudze i mega.smaczny. Dałam zamiast kielbasy ziola . Będą następne ??