Ogólnie wiadomym jest i nie zaprzeczalnym, że ciemny chleb jest zdrowszy od białego. Ktokolwiek odchudzał się w swoim życiu, doskonale wie, że pomaga zgubić zbędne kilogramy i należy nim zastąpić białe pieczywo.
Niby każdy to wie, ale nie wszyscy wiedzą czym różni się białe pieczywo od ciemnego i że kolor chleba nie odpowiada za jego zdrowotne wartości. Zatem warto jest wiedzieć, dlaczego i jakie ciemne pieczywo należy wybierać, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć, dbać o ciało, sylwetkę i zdrowie.
Jakie ciemne pieczywo wybierać?
Ciemne pieczywo to takie, które jest wykonane z mąki pełnoziarnistej o wysokim typie (np. 2000). Im większy typ mąki tym więcej składników mineralnych, ciemniejsza barwa i wartość odżywcza. Do ciemnego pieczywa również zaliczamy wyroby z mąki żytniej, orkiszowej, gryczanej. Prawdziwy chleb powinien składać z dobrej mąki o wysokim typie, wody, zakwasu lub drożdży i soli. Często producenci oszukują konsumentów barwiąc jasny chleb słodem bądź karmelem oraz dodając niepotrzebne dodatki pod nazwą E. Dlatego należy szczególną uwagę zwracać na etykiety, czytać skład bądź w piekarni pytać się ekspedientki z czego jest wykonane dane pieczywo. Prawdziwe pełnoziarniste pieczywo jest dużo cięższe od białego i ma barwę szarobrązową.
Pozytywne właściwości:
- Ciemne pieczywo czyli pełnoziarniste/ żytnie/ orkiszowe zawiera większą ilość błonnika pokarmowego, dzięki temu zapobiega zaparciom i korzystnie wpływa na jelita. Obecność błonnika również powoduje wydłużenie procesu, co sprawia dłuższe uczucie sytości. Z białym pieczywem jest zupełnie odwrotnie, czyli szybko się trawi i nie daje sytości na dłużej co jest nie korzystne dla osób odchudzających.
- Im ciemniejsza barwa i wyższy typ mąki tym większa zawartość witamin z grupy B (B1, B2, PP), ale również składników mineralnych (cynk, magnez, miedź, żelazo, mangan).
- Ciemne pieczywo ma niski indeks glikemicznym w związu z tym węglowodany wolniej się trawią. Dzięki spowolnionemu wchłaniana cukrów zapobiega powstawaniu cukrzycy. Jest to idealne rozwiązanie nie tylko dla cukrzyków, ale również osób odchudzających się. Indeks białego pieczywa jest prawie dwa razy większy.
Im ciemniejszy chleb tym zdrowszy i korzystniejszy pod względem sylwetkowym. Na pewno wspomoże i ułatwi odchudzanie, a dodatkowo będzie przyczyniał się do poprawienia parametrów zdrowotnych. Zatem wybieraj ciemne pieczywo zamiast bałego!
UWAGA! Ciemne pieczywo nie jest zdrowe dla wszystkich. Wolno się trawi, dlatego jest ciężkostrawne co nie dla każdego będzie korzystne. Takie pieczywo powinny unikać osoby mające problemy z żołądkiem lub cierpiące na chorobę wrzodową.