Szybki przepis na bezglutenowy chleb z wykorzystaniem drożdży. Na przygotowanie wystarczy zaledwie 2,5-3 godzin (razem z wyrośnięciem). Polecam wypróbować bo naprawdę jest smaczny, ale może się odrobinę kruszyć!
p.s z masełkiem smakuje wybornie
Składniki:
- 25 g drożdży
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka soli
- 300-350ml letniej wody
- 250 g mąki jaglanej
- 250 g mąki ryżowej
- czarnuszka do posypania
Rozpoczynamy od rozkruszenia drożdży i dodania do nich miodu. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy sól oraz wodę. Kolejno dosypujemy mąki. Całość dokładnie mieszamy (konsystencja powinna być lekko gęsta). Przekładamy masę do keksówki, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h (aby ciasto trochę wyrosło). Po tym czasie przekładamy masę do keksówki, posupujemy czarnuszką, znowu przykrywamy i kładziemy blisko piekarnik (nalepiej na wierzch). Piekarnik włączamy na 180°C i czekamy ok 20 minut. Piekarnik się nagrzeje, a ciasto jeszcze troszkę wyrośnie. Kolejno wkładamy chleb do piekarnik i pieczemy ok 45 minut w 180°C. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik i zostawiamy chleb jeszcze na parę minut w piekarniku. Kolejno wyjmujemy z formy i odwracamy do góry nogami aby spód odparował. Po przestygnięciu chlebek jest już gotowy do jedzenia.
SMACZNEGO