Chlebki zbożowe bez dodatku mąki. Poniższy przepis jest świetną alternatywą dla chleba i produktów mącznych. Zbożowe chlebki można podawać jako dodatek do sałatki (np. z gruszką i orzechami), serwować z masłem/pastą jajeczną lub jeść samo. Jest to również super propozycja na przekąskę w ciągu dnia poza domem np. do pracy, szkoły czy na wakacje. Koniecznie wypróbuj, bo nie dość że są przepyszne, to bardzo łatwo i szybko się je robi.
Jeden chlebek to ok. 150 kcal.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 2 łyżki czarnuszki
- 5 łyżek zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek ziaren siemienia lnianego
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli himalajskiej/morskiej/kłodawskiej
- szczypta pieprzu – 1/2 łyżeczki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 szklanki wody
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszając łyżką. Kolejno ciasto wykładamy na blachę (na papier do pieczenia), tak aby powstała cienka warstwa. Piekarnik nagrzewamy do 150°C i pieczemy 15 minut. Następnie wyjmujemy, kroimy na prostokąty i pieczemy ponownie 15 minut. Z całej porcji wyjdzie ok 10 – 15 sztuk.
5 Comments
Super wyszły. Upiekłam od razu w foremkach na muffinki. Idealne do torebki i w drogę….. 😉
Cieszę się, że smakują 😀
Wygląda rewelacyjnie…ile kalorii ma jeden? Około oczywiście 😉
smakują jeszcze lepiej 😀 całość (spora blacha) ma ok. 2350 kcal – i teraz w zależności na ile porcji podzielimy, tyle ma jeden kawałek. Załóżmy, że 15 porcji to jeden chlebek będzie miał ok. 157 kcal.
No rewelacja:)