Mój koszyk

Chlebki zbożowe bez dodatku mąki. Poniższy przepis jest świetną alternatywą dla chleba i produktów mącznych. Zbożowe chlebki można podawać jako dodatek do sałatki (np. z gruszką i orzechami), serwować z masłem/pastą jajeczną lub jeść samo. Jest to również super propozycja na przekąskę w ciągu dnia poza domem np. do pracy, szkoły czy na wakacje. Koniecznie wypróbuj, bo nie dość że są przepyszne, to bardzo łatwo i szybko się je robi.

Jeden chlebek to ok. 150 kcal.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 5 łyżek zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek ziaren siemienia lnianego
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej/morskiej/kłodawskiej
  • szczypta pieprzu – 1/2 łyżeczki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1,5 szklanki wody

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszając łyżką. Kolejno ciasto wykładamy na blachę (na papier do pieczenia), tak aby powstała cienka warstwa. Piekarnik nagrzewamy do 150°C i pieczemy 15 minut. Następnie wyjmujemy, kroimy na prostokąty i pieczemy ponownie 15 minut. Z całej porcji wyjdzie ok 10 – 15 sztuk.

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

5 Comments

  1. Bogumiła Kocur

    Super wyszły. Upiekłam od razu w foremkach na muffinki. Idealne do torebki i w drogę….. 😉

    1. Paulina Targańska

      Cieszę się, że smakują 😀

  2. Monika

    Wygląda rewelacyjnie…ile kalorii ma jeden? Około oczywiście 😉

    1. Paulina Targańska

      smakują jeszcze lepiej 😀 całość (spora blacha) ma ok. 2350 kcal – i teraz w zależności na ile porcji podzielimy, tyle ma jeden kawałek. Załóżmy, że 15 porcji to jeden chlebek będzie miał ok. 157 kcal.

  3. agakam@10g.pl

    No rewelacja:)

Skomentuj Bogumiła Kocur Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023