Cholesterol należy do najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania mózgu. Badania dowodzą, że wysoki poziom cholesterolu pomaga obniżyć ryzyko chorób mózgu i wpływa na wydłużenie życia. Niższy poziom wiążę się ze słabszym wynikiem pomiaru zdolności poznawczych, zwłaszcza abstrakcyjnego rozumowania, koncentracji uwagi, płynności wypowiedzi i funkcjonowania poznawczego. Spożycie dużej ilości tłuszczów (dobrych, nie tłuszczów trans) to klucz do zdrowia i doskonałej pracy mózgu. W literaturze naukowej zawarto sporo dowodów na to, że kiedy poziom cholesterolu jest niski, mózg nie pracuje jak należy; osobą z niskim poziomem cholesterolu we krwi o wiele częściej zagraża demencja oraz inne problemy neurologiczne. Powinniśmy zmienić nastawienie do cholesterolu i LDL- to nasi sprzymierzeńcy, nie wrogowie.
Źródło ,,Zbożowa głowa’’ dr David Perlmutter, Kristin Loberg