Ciacho gryczano-czekoladowe. UWAGA! naprawdę smakuje wybornie.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 120 g ksylitolu lub erytrytolu
- 1 łyżka nasion chia
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej
- 1/2 szklanki mąki z żołędzi (można użyć jaglanej/ryżowej lub innej)
- 1 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki espresso (40 ml)
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
Polewa:
– 50 g gorzkiej czekolady
– 1/4 szklanki espresso (40 ml)
– 2-3 łyżki ksylitolu/erytrytolu
Banany ugnieść, dodać ksylitol, olej, nasiona chia, espresso i rozpuszczone w kąpieli wodnej 100g gorzkiej czekolady. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połączyć wszystko razem i na koniec dodać pokruszoną czekoladę. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku ok 1h w 180°C (góra/dół).
Polewa: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej dodać espresso, ksylitol i polać na wystudzone ciasto.
Smacznego