Mój koszyk

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami. Propozycja na coś słodkiego do kawki w letnie popołudnie. Ciasto jest banalnie proste, wystarczy jedynie zmiksować wszystkie składniki, wyłożyć śliwki na wierzch i zapiec. Szkoda, abyście nie spróbowali poniższego przepisu. Jest bardzo smaczny i do tego prosty, a oto właśnie chodzi. Nie narobić się i do tego zrobić sobie oraz najbliższym przyjemność.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane na mąkę)
  • 1/2 szklanki ksylitolu (+ 1 łyżka do posypania na śliwki)
  •  3 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej/morskiej/kłodawskiej
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 90%
  • śliwki ok 0,5 kg

Wszystkie składniki oprócz śliwek i czekolady wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy całość. Kolejno wylewamy ciasto na foremkę i w między czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C. Umyte śliwki kroimy na 8 części (wąskie paski), jeśli są to węgierki to wtedy wystarczy na 4 części. Następnie układamy na wierz, jedno przy drugim, skórką do góry i lekko na skos (tak jak na zdjęciu niżej). Wierzch posypujemy łyżką ksylitolu. Ciasto piec w piekarniku ok 45 minut.

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

One Comment

  1. agakam@10g.pl

    Paulina biorę się za chwilę za te ciacho:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2021