Ciasto czekoladowe ze śliwkami. Propozycja na coś słodkiego do kawki w letnie popołudnie. Ciasto jest banalnie proste, wystarczy jedynie zmiksować wszystkie składniki, wyłożyć śliwki na wierzch i zapiec. Szkoda, abyście nie spróbowali poniższego przepisu. Jest bardzo smaczny i do tego prosty, a oto właśnie chodzi. Nie narobić się i do tego zrobić sobie oraz najbliższym przyjemność.
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane na mąkę)
- 1/2 szklanki ksylitolu (+ 1 łyżka do posypania na śliwki)
- 3 jajka
- 3/4 kostki masła
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej/morskiej/kłodawskiej
- 3 czubate łyżeczki kakao
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 90%
- śliwki ok 0,5 kg
Wszystkie składniki oprócz śliwek i czekolady wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy całość. Kolejno wylewamy ciasto na foremkę i w między czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C. Umyte śliwki kroimy na 8 części (wąskie paski), jeśli są to węgierki to wtedy wystarczy na 4 części. Następnie układamy na wierz, jedno przy drugim, skórką do góry i lekko na skos (tak jak na zdjęciu niżej). Wierzch posypujemy łyżką ksylitolu. Ciasto piec w piekarniku ok 45 minut.
One Comment
Paulina biorę się za chwilę za te ciacho:)