Ciasto z gruszki i rodzynkami
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka mąki ryżowej
- pół szklanki ksylitolu
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 gruszki
- 1/2 soku z cytryny
- 2 łyżki rodzynków
- łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
Zaczynamy od obrania gruszek i pokrojenia na mniejsze kawałki. Do gruszek dodajemy rodzynki i polewamy całość sokiem z cytryny oraz posypujemy cynamonem oraz kardamonem. Kolejno ucieramy żółtka z ksylitolem na jednolitą masę. Do utartych żółtek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, całość miksować. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Następnie łączymy białka z masą z mąki (mieszamy mikserem). Biszkopt wylać do foremki (jeżeli zwykła foremka to należy ją uprzednio wysmarować tłuszczem np. masło ghee lub wyłożyć papierem). Na wierzch rozłożyć przygotowane gruszki z rodzynkami oraz dodatkow można jeszcze posypać odrobiną cynamonu.. Piec 40 minut w 180°C. Smacznego
Pozdrawiam i miłego dnia :*
2 Comments
Tak 40 minut? Jeśli masz surowe to przeciągnij 10 minut jeszcze. Ja piekłam grzałka góra-dół, a moja foremka ma wymiary 12×24
Czy na pewno 40 min tylko trzeba piec? Bo mi po tym czasie wyszło totalnie surowe w środku.