Szybki przepis na ciasto o niskiej zawartości węglowodanów. Do poniższego przepisu używamy mąki kokosowej, oleju kokosowego i jako słodzik miód. Oczywiście miód można zastąpić produktem o niższej zawartości węglowodanów np. syropem kokosowym lub białkiem smakowym i wtedy ciacho będzie zupełnie LOW CARB.
Składniki:
- 1/4 szklanki oleju kokosowego (ok. 2 łyżki w postaci stałej – najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej)
- 1/3 szklanki miodu (2-3 czubate łyżki)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 kawałki gorzkiej czekolady (90%)
Wykonanie:
Olej oraz miód rozpuścić do płynnej postaci. Zaczynamy od lekkiego roztrzepania jajek (ok 2-3 minuty mikserem). Następnie cały czas mieszając łyżką dodajemy do jajek olej, miód, mleko kokosowe. Po połączeniu płynnych składników dokładamy sodę i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić pokruszoną czekoladę (najlepiej rozdrobnić nożem) i wszystko połączyć. Masę przekładamy do małej foremki (wymiary mojej 8×20). Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnia do 180°C i piec 20 minut.
Po upieczeniu ciasto może się wydawać za bardzo wilgotne i jeszcze surowe. Nie przejmuj się tym, po przestygnięciu będzie idealne.
Smacznego
2 Comments
i smaczne ? oczywiście można podwoić składniki i ciasta będzie więcej…? tylko foremkę też większą, a czas taki sam.
Wygląda przepysznie..i bardzo fajny skład ?