Mój koszyk

Ciasto z mąki kokosowej i z kawałkami czekolady

Szybki przepis na ciasto o niskiej zawartości węglowodanów. Do poniższego przepisu używamy mąki kokosowej, oleju kokosowego i jako słodzik miód. Oczywiście miód można zastąpić produktem o niższej zawartości węglowodanów np. syropem kokosowym lub białkiem smakowym i wtedy ciacho będzie zupełnie LOW CARB.

Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (ok. 2 łyżki w postaci stałej – najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej)
  • 1/3 szklanki miodu (2-3 czubate łyżki)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 kawałki gorzkiej czekolady (90%)

Wykonanie:

Olej oraz miód rozpuścić do płynnej postaci. Zaczynamy od lekkiego roztrzepania jajek (ok 2-3 minuty mikserem). Następnie cały czas mieszając łyżką dodajemy do jajek olej, miód, mleko kokosowe. Po połączeniu płynnych składników dokładamy sodę i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dorzucić pokruszoną czekoladę (najlepiej rozdrobnić nożem) i wszystko połączyć. Masę przekładamy do małej foremki (wymiary mojej 8×20). Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnia do 180°C i piec 20 minut.

Po upieczeniu ciasto może się wydawać za bardzo wilgotne i jeszcze surowe. Nie przejmuj się tym, po przestygnięciu będzie idealne.

Smacznego

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

2 Comments

  1. Paulina Targańska

    i smaczne ? oczywiście można podwoić składniki i ciasta będzie więcej…? tylko foremkę też większą, a czas taki sam.

  2. Magdalena Antosiak

    Wygląda przepysznie..i bardzo fajny skład ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023