Ciasto z marchewką w roli głównej. Ostatnio na blogu często pojawia się mąka kokosowa i tak jest tym razem, a to dlatego że po prostu mam jej najwięcej. Przeważnie piekę z mąki ryżowej lub gryczanej, a kokosowa płacze na półce 😉
Dzisiejsze ciasto jest bardzo smaczne, w strukturze wilgotne i niestety troszkę niedokładnie zmiksowałam marchewkę (widać na zdjęciach). Pomimo tego stwierdziłam jednak, że ciasto zasługuje na publikację. Poza tym jest bardzo proste do wykonania i nie wymaga dużo czasu.
Składniki:
Ciasto:
- 3-4 marchewki (ok 0,5 kg)
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 banan
- 1 łyżka ksylitolu
- szczypta soli
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- sok z 1/2 cytryny oraz zest z 1/2 cytryny
- 3 łyżki mąki kokosowej
Polewa:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- garść orzechów pecan
- chipsy kokosowe (opcjonalnie)
- cukier daktylowy (opcjonalnie)
Najpierw zaczynamy od obrania marchewek i ugotowania ich na parze do miękkości (ok. 30 minut). Kolejno marchewkę i resztę składników wkładamy do miski i całość blendujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 45 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasta, przygotowujemy polewę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy. Jak już czekolada się rozpuści to dodajemy miód, pokruszone orzechy i całość mieszamy. Kolejno polewę wylewamy na ciasto. Na koniec ciasto można posypać chipsami kokosowymi oraz cukrem daktylowym (cukier daktylowy jest tylko do ozdoby – nie ma znaczenia smakowego w tym przepisie).
Ciasto wychłodzić (tak, by polewa zgęstniała). Smacznego
2 Comments
Nawet jest smaczne? na weekend będę kolejny raz piec??
Piękne koniecznie muszę upiec:)