Mój koszyk

Ciasto marchewkowe z mąki kokosowej

Ciasto z marchewką w roli głównej. Ostatnio na blogu często pojawia się mąka kokosowa i tak jest tym razem, a to dlatego że po prostu mam jej najwięcej. Przeważnie piekę z mąki ryżowej lub gryczanej, a kokosowa płacze na półce 😉

Dzisiejsze ciasto jest bardzo smaczne, w strukturze wilgotne i niestety troszkę niedokładnie zmiksowałam marchewkę (widać na zdjęciach). Pomimo tego stwierdziłam jednak, że ciasto zasługuje na publikację. Poza tym jest bardzo proste do wykonania i nie wymaga dużo czasu.

Składniki:

Ciasto:

  • 3-4 marchewki (ok 0,5 kg)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok z 1/2 cytryny oraz zest z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki mąki kokosowej

Polewa:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • garść orzechów pecan
  • chipsy kokosowe (opcjonalnie)
  • cukier daktylowy (opcjonalnie)

Najpierw zaczynamy od obrania marchewek i ugotowania ich na parze do miękkości (ok. 30 minut). Kolejno marchewkę i resztę składników wkładamy do miski i całość blendujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 45 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasta, przygotowujemy polewę.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy. Jak już czekolada się rozpuści to dodajemy miód, pokruszone orzechy i całość mieszamy. Kolejno polewę wylewamy na ciasto. Na koniec ciasto można posypać chipsami kokosowymi oraz cukrem daktylowym (cukier daktylowy jest tylko do ozdoby – nie ma znaczenia smakowego w tym przepisie).

Ciasto wychłodzić (tak, by polewa zgęstniała). Smacznego

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

2 Comments

  1. Paulina Targańska

    Nawet jest smaczne? na weekend będę kolejny raz piec??

  2. Agnieszka Kamieniecka

    Piękne koniecznie muszę upiec:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023