Deser cytrynowo – miętowy na spodzie daktylowym. Rewelacyjne zestawienie smaków i do tego super orzeźwiający. Idealne na upalne dni. Bez pieczenia, łatwe w wykonaniu jedynie potrzeba troszkę czasu, aby mus zgęstniał. Warto czekać deser wyśmienity.
Składniki (ok. 5-6 porcji):
- daktyle 30 sztuk
- szklanka orzechów nerkowca
- szczypta soli (ok pół łyżeczki)
- łyżka mąki kokosowej
- łyżka kakao niesłodzonego
- mleko kokosowe 400 ml
- 2 duże cytryny lub 3 mniejsze
- garść mięty (spora ilość)
- agar- agar 4g (lub żelatyna)
Spód daktylowy:
Obieramy daktyle z pestek, zalewamy wrzącą wodą i czekamy ok 3-5 minut. Kolejno odlewamy wodę, dodajemy orzechy, sól, mąkę, kakao i blendujemy na jednolitą masę. Utworzoną masę wykładamy na spód szklaneczek.
Mus cytrynowy:
Podgrzewamy w rondelku mleko kokosowe, jak zacznie się lekko gotować to zdejmujemy z ognia. Dodajemy agar 4g, dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy miętę. Całość blendujemy tak, aby mięta była mocno rozdrobniona. Kolejno wyciskamy sok z 2-3 cytryn oraz ścieramy zest z jednej cytryny i dokładamy do mleka z miętą. Całość wymieszać łyżką. Mus cytrynowy wylać do szklaneczek (na daktylowy spód) i włożyć do lodówki na całą noc (lub do zamrażalnika jeśli chcemy szybciej). Przed podaniem przyozdobić miętą i zestem z cytryny.
Smacznego