Mój koszyk

Cytrynowy mus z daktylami – bez pieczenia

Deser cytrynowo – miętowy na spodzie daktylowym. Rewelacyjne zestawienie smaków i do tego super orzeźwiający. Idealne na upalne dni. Bez pieczenia, łatwe w wykonaniu jedynie potrzeba troszkę czasu, aby mus zgęstniał. Warto czekać deser wyśmienity.

Składniki (ok. 5-6 porcji):

  • daktyle 30 sztuk
  • szklanka orzechów nerkowca
  • szczypta soli (ok pół łyżeczki)
  • łyżka mąki kokosowej
  • łyżka kakao niesłodzonego
  • mleko kokosowe 400 ml
  • 2 duże cytryny lub 3 mniejsze
  • garść mięty (spora ilość)
  • agar- agar 4g (lub żelatyna)

Spód daktylowy:

Obieramy daktyle z pestek, zalewamy wrzącą wodą i czekamy ok 3-5 minut. Kolejno odlewamy wodę, dodajemy orzechy, sól, mąkę, kakao i blendujemy na jednolitą masę. Utworzoną masę wykładamy na spód szklaneczek.

Mus cytrynowy:

Podgrzewamy w rondelku mleko kokosowe, jak zacznie się lekko gotować to zdejmujemy z ognia. Dodajemy agar 4g, dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy miętę. Całość blendujemy tak, aby mięta była mocno rozdrobniona. Kolejno wyciskamy sok z 2-3 cytryn oraz ścieramy zest z jednej cytryny i dokładamy do mleka z miętą. Całość wymieszać łyżką. Mus cytrynowy wylać do szklaneczek (na daktylowy spód) i włożyć do lodówki na całą noc (lub do zamrażalnika jeśli chcemy szybciej). Przed podaniem przyozdobić miętą i zestem z cytryny.

Smacznego

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023