Szybki przepis na zdrowe czekoladki z orzechami. Do ich wykonania najlepiej użyć 90% czekolady i wybrać orzechy takie jakie nam najbardziej smakują. W dzisiejszej wersji użyłam orzechów włoskich i migdałów oraz dołożyłam parę pestek dyni. Jeśli lubicie czekoladę z dodatkiem soli bądź desery słodko-słone to koniecznie dodajcie sól tak jak w przepisie. W innym przypadku można ten element pominąć.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 10 g orzechów włoskich
- 10 g migdałów
- 5 g pestek dyni
- szczypta soli himalajskiej/morskiej/kłodawskiej
- chipsy kokosowe
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem kokosowym. Następnie pokruszyć orzechy, pestki dyni oraz chipsy kokosowe i wyłożyć na foremki do czekoladek. Kolejno rozpuszczoną czekoladę wylać do foremek (na pokruszone orzechy) i na koniec delikatnie posypać solą. Wstawić do lodówki (najlepiej do zamrażalnika), aby czekolada stężała. Czekoladki przechowywać w lodówce lub zamrażalniku.