Czekoladowa przyjemność z sezonowymi owocami czyli w asyście borówek i malin. Ciasto LOW CARB czyli zawiera małą ilość węglowodanów, a dodatek białka sprawia że mamy białkowo-tłuszczową słodycz 😉
Ciacho wykonane na szybkiego, pomysł powstał w parę minut, a efekt końcowy zachwycający. 😉
Jakie składniki są nam potrzebne?
- mleko kokosowe 400ml
- wiórki kokosowe 200g
- łyżka oleju kokosowego
- organiczne białko serwatkowe z kakao, dwie miarki
- tabliczka gorzkiej czekolady 91%
- 1/3 kostki masła
- owoce
- ziarna kakaowca do posypania na wierzch (opcjonalnie)
Zaczynamy od podgrzania mleka w rondelku z dodatkiem oleju kokosowego (nie doprowadzamy do gotowania). Następnie zdejmujemy mleko z ognia, dodajemy białko cały czas mieszając, aby ładnie się połączyło i kolejno dokładamy 200g wiórek. Całość wymieszać na jednolitą masę, wyłożyć na blachę i włożyć do lodówki (ok 1h, w zamrażalniku krócej).
Jeżeli masa już się schłodzi to zabieramy się za przygotowanie polewy. Do rondelka wkładamy pokruszoną czekoladę oraz masło i podgrzewamy na małym ogniu, co chwilę mieszając, aby połączyć składniki. Jeżeli czekolada z masłem się rozpuści to wylewamy na masę kokosową. Następnie posypać owocami oraz kakaowcem. Włożyć do lodówki aby czekolada stężała i gotowe.
Smacznego