Bardzo szybki i łatwy przepis na deser czekoladowo-bananowy. Do jego przyrządzenia nie potrzeba wiele składników, a tym bardziej zdolności cukierniczych. Do tego jest mega smaczny i ładnie się prezentuje.
Składniki:
- 250 g twarogu
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 banan
- 10-15 g syropy kokosowego/ z agawy / lub miodu (można pominąć)
- 2 wafle ryżowe
- garść orzechów (u mnie mix migdałów i ziemnych)
- 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
- 1/2 łyżki masła
- szczypta soli
Do miski lub blendera wkładamy twaróg, jogurt, banan oraz syrop kokosowy – całość blendujemy na jednolitą gładką masę. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W między czasie w osobnej misce rozkruszamy wafle na drobne kawałeczki. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy pokruszone wafle, orzechy i szczyptę soli. Całość mieszamy do połączenia składników.
Następnie warstwowo przekładamy utworzone masy do naczyń. Zaczynamy od pierwszej jaką są czekoladowe pokruszone wafle z orzechami, kolejno masa twarogowo-bananowa, czekoladowa i kończymy bananową. Deser można wychłodzić w lodówce lub od razu jeść.
Z podanych składników wyjdzie ok 3 – 4 porcje, w zależności od wielkości naczyń.