Mój koszyk

Tarta na kruchym cieście z farszem dyniowym. Przepis powstał po obejrzeniu odcinka “Bake Off – Ale Ciacho!” z kruchym ciastem. Postanowiłam spróbować własną wersje ciasta kruchego na bazie mąki ryżowej z farszem z dyni. Efekt zaskakujący. Nie myślałam, że wyjedzie takie pyszne. 😀

Muszę zaznaczyć, że ciasto na mące bez glutenu nie będzie się tak super formowało jak z mąki pszennej. Natomiast dla chcącego nic trudnego. Odpowiednie podejście i wszystko da się zrobić. 😉

Ciasto (na dwie porcje):

  • 150 g mąki ryżowej
  • 1 gotowane żółtko
  • 2 surowe żółtka
  • 75 g zimnego masła
  • sól
  • odrobine lodowatej wody

Farsz dyniowy:

  • ok. 370 g dyni po obraniu
  • 65 g pokrojonego pora
  • 65 g boczku
  • 35 g pieczarek (ok. 7 małych sztuk)
  • pieprz

Zaczynamy od połączenia wszystkich składników na ciasto. Dokładnie ugnieść, następnie podzielić na dwie porcje i odłożyć do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Na patelni podsmażamy boczek (pokrojony), następnie dodajemy w kawałkach pieczarki oraz por. Jeżeli mamy już lekko zarumieniony boczek to dodajemy pieprz oraz ugotowaną i pokrojoną w kostkę dynie. Całość jeszcze chwilę podsmażyć i zdjąć z ognia.

Nasze ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Najlepiej ciasto włożyć między papierowe arkusze.

Wypełniamy foremkę ciastem. Część zostawić na przykrycie.

Do środka wkładamy farsz.

Przykrywamy wierzch ciastem i robimy małe nacięcia.

Piec w piekarniku 20 min w 180°C, następnie jeszcze 5 minut z termoobiegiem.

Wyjmujemy i gotowe. Smacznego, pozdrawiam.

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023