Tarta na kruchym cieście z farszem dyniowym. Przepis powstał po obejrzeniu odcinka “Bake Off – Ale Ciacho!” z kruchym ciastem. Postanowiłam spróbować własną wersje ciasta kruchego na bazie mąki ryżowej z farszem z dyni. Efekt zaskakujący. Nie myślałam, że wyjedzie takie pyszne. 😀
Muszę zaznaczyć, że ciasto na mące bez glutenu nie będzie się tak super formowało jak z mąki pszennej. Natomiast dla chcącego nic trudnego. Odpowiednie podejście i wszystko da się zrobić. 😉
Ciasto (na dwie porcje):
- 150 g mąki ryżowej
- 1 gotowane żółtko
- 2 surowe żółtka
- 75 g zimnego masła
- sól
- odrobine lodowatej wody
Farsz dyniowy:
- ok. 370 g dyni po obraniu
- 65 g pokrojonego pora
- 65 g boczku
- 35 g pieczarek (ok. 7 małych sztuk)
- pieprz
Zaczynamy od połączenia wszystkich składników na ciasto. Dokładnie ugnieść, następnie podzielić na dwie porcje i odłożyć do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Na patelni podsmażamy boczek (pokrojony), następnie dodajemy w kawałkach pieczarki oraz por. Jeżeli mamy już lekko zarumieniony boczek to dodajemy pieprz oraz ugotowaną i pokrojoną w kostkę dynie. Całość jeszcze chwilę podsmażyć i zdjąć z ognia.
Nasze ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Najlepiej ciasto włożyć między papierowe arkusze.
Wypełniamy foremkę ciastem. Część zostawić na przykrycie.
Do środka wkładamy farsz.
Przykrywamy wierzch ciastem i robimy małe nacięcia.
Piec w piekarniku 20 min w 180°C, następnie jeszcze 5 minut z termoobiegiem.
Wyjmujemy i gotowe. Smacznego, pozdrawiam.