W październiku na blogu oprócz programu FIT początek 2, będzie królowała dynia. Możecie spodziewać się dyniowych przepisów w różnym wydaniu. Dzisiaj przygotowałam dyniowe latte czyli inna wersja czarnej kawy. W przygotowaniu bardzo proste, a w smaku przepyszne. Jesienną porą takie umilacze są najlepsze. Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
- filiżanka espresso
- łyżeczka oleju kokosowego
- łyżeczka pasty kokosowej (można zamienić na olej kokosowy)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- 4 czubate łyżeczki puree dyniowego
- do wersji na słodko można dodać ksylitolu lub na koniec polać syropem kokosowym
Najpierw parzymy kawę, kolejno przelewamy ją do miksera (najlepiej takiego do koktajli), dodajemy olej kokosowy, przyprawy, pastę kokosową oraz puree dyniowe. Całość blendujemy. Wierzch posypać cynamonem.
Latte gotowe 😀
Puree dyniowe- dynię pokroić na mniejsze kawałki oraz obrać ze skóry. Kolejno wyłożyć na blaszkę i prużyć do miękkości. U mnie ok 40-50 min w 125°C. Następnie dynię blendujemy na jednolitą masę. Takie puree można przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Dzięki temu mamy możliwość użycia do różnych przepisów.