Moje ulubione przepisy to są takie, które nie wymagają dużo czasu, są proste do wykonania, a zarazem smaczne i przede wszystkim zdrowe. Dzisiaj dokładnie jeden z takich przepisów czyli ekspresowa zupa z pora.
Składniki:
- 1 por
- 2 pietruszki korzeń
- 1 marchewka
- ząbek czosnku
- parmezan
- 1 limonka lub 1/2 cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta chilli, 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 ziarnka jałowca,
- jogurt z mleka koziego (do ozdoby na wierzch) dostępny w LIDLU
- łyżeczka masła klarowanego/smalcu – do smażenia
- łyżeczka masła do smaku
Obieramy pietruszkę, marchewkę i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Kolejno wkładamy do garnka, zalewamy wodą (niewielka ilość – 0,5l), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna jałowca i zagotowujemy. Warzywa gotować do momentu zmięknięcia. W między czasie kroimy pora w paski i obsmażamy na łyżeczce smalcu/ maśle klarowanym, dodajemy do niego ząbek czosnku (obrany i rozmiażdżony). Uprużonego pora dodajemy do warzyw i całość gotujemy na małym ogniu ok 2-3 minuty. Kolejno wyjmujemy liść laurowy i blendujemy na jednolitą masę. Następnie ponownie wstawiamy na ogień i doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy szczyptę chilli, sok z całej limonki i łyżeczkę masła. Całość zagotować. Na koniec dodać starty parmezan (ok. 2-3 łyżki). Zamieszać i można podawać. Na talerzu przyozdobić łyżeczką jogurtu z mleka koziego ( LIDL).
Smacznego