Faszerowana papryka wątróbką
Wątróbka – super odżywcza, naturalna multiwitamina. Dzisiaj w postaci pasty/pasztetu zawartej w papryce z dodatkiem zielonej pietruszki. Kompozycja wyborna :D. Jeżeli lubicie wątróbkę to musicie wypróbować ten przepis.
Składniki na dwie porcje XXL (lepiej wybierzcie 4 mniejsze papryki):
- wątroba ok. 350 g
- papryka 2 sztuki
- jedna cebula
- ząbek czosnku
- boczek 50g
- zielona pietrszuka
- przyprawy: pół łyżeczki soli, pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- do smażenia użyłam smalcu z kaczki
Zaczynamy od podsmażenia cebuli z czosnkiem. Następnie lekko podsmażyć wątróbkę. Uważać, żeby jej nie wysmażyć za mocno. Najlepiej jak w środku będzie różowawa. Wszystko razem łączymy, dodajemy sól, pieprz, oraz gałkę muszkatołową. Całość blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę oraz podsmażony boczek w kawałkach. Całość mieszamy łyżką. Przygotowujemy papryki, czyli umyć i wydrążyć środek. Kolejno wypełniamy środek farszem. Na wierzch można położyć plasterek boczku. Piec w piekarniku 15 minut w 180°C ( 5 minut z termoobiegiem, kolejne 10 minut grzałka góra/dół). Na koniec dekorujemy pietruszką i gotowe. Smacznego.