Mój koszyk

Faszerowana papryka wątróbką

Wątróbka – super odżywcza, naturalna multiwitamina. Dzisiaj w postaci pasty/pasztetu zawartej w papryce z dodatkiem zielonej pietruszki. Kompozycja wyborna :D. Jeżeli lubicie wątróbkę to musicie wypróbować ten przepis.

Składniki na dwie porcje XXL (lepiej wybierzcie 4 mniejsze papryki):

  • wątroba ok. 350 g
  • papryka 2 sztuki
  • jedna cebula
  • ząbek czosnku
  • boczek 50g
  • zielona pietrszuka
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • do smażenia użyłam smalcu z kaczki

Zaczynamy od podsmażenia cebuli z czosnkiem. Następnie lekko podsmażyć wątróbkę. Uważać, żeby jej nie wysmażyć za mocno. Najlepiej jak w środku będzie różowawa. Wszystko razem łączymy, dodajemy sól, pieprz, oraz gałkę muszkatołową. Całość blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę oraz podsmażony boczek w kawałkach. Całość mieszamy łyżką. Przygotowujemy papryki, czyli umyć i wydrążyć środek. Kolejno wypełniamy środek farszem. Na wierzch można położyć plasterek boczku. Piec w piekarniku 15 minut w 180°C ( 5 minut z termoobiegiem, kolejne 10 minut grzałka góra/dół). Na koniec dekorujemy pietruszką i gotowe. Smacznego.

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2021