Figa – owoc, a dokładniej owocostan rośliny zwanej figowcem pospolitym. Jest gruszkowatego kształtu natomiast w środku wypełniony jest licznymi owocami lub resztkami kwiatów. Figi nadają się do spożycia zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo.
Mają dużo wartości odżywczych i są owocem energetycznym czyli idealnym dla sportowców i dla osób bardzo aktywnych. Cukrzycy i osoby chcący zgubić tkankę tłuszczową powinny uważać na ich spożywanie.
Figi są pomocnicze przy problemach wieńcowych i niedokrwistości. Mają delikatne działanie przeczyszczające czyli pomagają przy zaparciach czy też bólach brzucha.
Figi można spożywać na różne sposoby np. dżemy, powidła, suszone lub na surowo.
Figowiec pospolity rośnie m.in we Francji, czyli głównymi producentami fig są kraje basenu Morza Śródziemnego.
W sklepach figa nie należy do najtańszych owoców nawet we Francji, natomiast drzewa fig rosną na polach i można spokojnie sobie narwać.
Cena fig we Francji w sklepie ze zdrową żywnością.
Figi rosnące na drzewach.
Figa jest bardzo słodka i świetnie nadaje się jako przekąska po treningu lub doładowanie w ciągu dnia.
Pozdrawiam 😀