Fala upałów nadeszła, a z nią również ochota na mroźne desery jakimi są lody. Dzisiaj szybki przepis na lody o smaku czekoladowo – orzechowym. Jest to moja ulubiona forma deserów w okresie letnim, dlatego przygotowałam coś znacznie zdrowszego niżeli “kupne” lody. Poniżej wersja na szybkiego czyli zamrożony banan i dodatki.
Składniki:
- 2 banany
- 2 łyżeczki kakao (niesłodzonego)
- płaska łyżeczka soli himalajskiej/morskiej
- garść orzechów włoskich
- syrop kokosowy do polania (opcjonalnie)
Zaczynamy od obrania bananów i pokrojenia ich na mniejsze kawałki. Kolejno musimy je zamrozić więc przekładamy do woreczka bądź pudełeczka i zamrażamy. Następnie wyjmujemy i jeśli są mocno zmrożone to odczekujemy ok 5 minut, aby nie były twarde jak lód. Do zamrożonych bananów wsypujemy kakao oraz sól i blendujemy na jednolitą masę. Na sam koniec dorzucamy pokruszone orzechy i mieszamy łyżką. Lody gotowe, można dodatkowo polać sosem. Szybko, smacznie i przyjemnie :* Miłego dnia
2 Comments
Rewelacja, koniecznie musze zrobić:)
Dobre 😉 i można w zamrażalce przechowywać na później – o ile zostanie 😀