Mało kaloryczne spaghetti z sosem dyniowym. Jesienna propozycja na “fit” obiad. Jako makaron dzisiaj posłuży nam cukinia, którą tniemy na spaghetti, przeznaczonym do tego sprzętem. Bazą do sosu jest oczywiście dynia.
Koniecznie wypróbuj poniższe połączenie.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 cała cukinia na makaron
-
1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka puree dyniowego
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- szczypta chilli
- 2 łyżeczki parmezanu
- *woda lub mleko kokosowe do rozcieńczenia
- *na koniec do ozdoby: szczypta pieprzu, szczypta parmezanu i szczypta rozmarynu
Makaron przygotowujemy specjalnym urządzeniem do spaghetti z warzyw. Cukinię umyć, odkroić z jednej strony końcówkę i odciętą stroną włożyć do maszyny.
Sos z dyni: oliwę oraz masło rozgrzać na ogniu, kolejno dodać pokrojoną cebulę oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Chwilę całość podsmażyć (cebula ma się lekko zeszklić). Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy puree dyniowe, wszystkie przyprawy (sól, pieprz, cynamon, gałka, chilli) i całość blendujemy na jednolitą masę. Następnie podgrzewamy całość jeszcze raz i dodajemy ok. 2 łyżeczki parmezanu. Jeśli jest za gęste, dodać wody lub mleka kokosowego (ilość wedle preferencji).
Makaron rozłożyć na talerzu (wersja na ciepło- makaron z cukinii lekko podsmażyć na rozgrzanej patelni, na płaskiej łyżeczce masła klarowanego). Na makaron wyłożyć ciepły sos z dyni. Na koniec posypać pieprzem, parmezanem i rozmarynem.
Puree dyniowe- dynię pokroić na mniejsze kawałki oraz obrać ze skóry. Kolejno wyłożyć na blaszkę i prużyć do miękkości. U mnie ok 40-50 min w 125°C. Następnie dynię blendujemy na jednolitą masę. Takie puree można przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Dzięki temu mamy możliwość użycia do różnych przepisów.