Kto nie lubi grillować i spędzać czas z najbliższymi? Prawdopodobnie mniejszość. Przyznam szczerze, że grillowanie nie jest najzdrowszym sposobem na obróbkę pożywienia, ale nie możemy popadać w obłęd. Mamy lato, trzeba jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu i z najbliższymi. Biesiadowanie przy grillu jest najpopularniejszą i najbardziej lubianą rozrywką 😉 w okresie wakacyjnym.
Ostatnio pisałam jak zdrowiej grillować czyli parę wskazówek jak zminimalizować negatywny wpływ grillowanych potraw. WPIS -> Jak zdrowiej grillować?
Jeśli już wiemy jak bezpieczniej grillować to dzisiaj mam 3 propozycje na fit szaszłyki.
- Szaszłyk chorizo z papryką.
- pieczarki obrane i przecięte na pół
- kiełbasa chorizo (może być inna ale jak najbardziej ostra)
- pomidorki koktajlowe
- bazylia do posypania
Na przemiennie nadziewamy na patyki i posypujemy bazylią na koniec (grillujemy bardzo krótko).
- Szaszłyki z cukinią i szynką parmeńską
- cienkie plastry cukinii
- plastry szynki parmeńskiej
Na plaster cukinii kładziemy plaster szynki i zawijamy w rulonik. Ruloniki nadziewamy na patyczki. Na koniec posypujemy czarnym pieprzem.
Po grillowaniu
- Szaszłyki z krewetkami, cytryną i limonką.
- obrane krewetki
- plastry cytryny i limonki
- rozmaryn
Naprzemiennie nadziewamy krewetką oraz cytryną/limonką, na koniec natykamy rozmaryn.