Bardzo łatwy i szybki przepis na ciasto gryczane. Uwilbiam takie proste przepisy, które nie wymagają dużo pracy, ani zdolności kulinarnych. Każdy może takie ciasto wykonać i cieszyć się ze słodkiej przyjemności.
Skadniki:
- 500g dyni
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 100g ksylitolu/erytrytolu
- 60g masła (miękkie – temp. pokojowa)
- 250g mąki (100g owsianej, 80g gryczanej, 70g ryżowej – proporcje dodania mąk można zmieniać w zależności od preferencji – jeśli ktoś lubi mocno gryczne to więcej gryczanej, a mniej np. ryżowej)
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (szczypta kardamonu, goździka, cynamonu, gałki muszkatałowej, imbiru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 proszku do pieczenia
Zaczynamy od obrania dyni i upróżenia np. w piekarniku (1h w 180°) lub na parze. Po prostu, aby dynia była miekka i gotowa do dalszego gotowania. Następnie w blenderze rozdrabniamy czekoladę na drobne kawałki i w miseczce odstwiamy na bok.
Kolejno do miksera przekładamy wszystkie składniki: dynię, mąki, jaja, masło, ksylitol, przyprawy i miksujemy na jednolitą masę. Na sam koniec dokładamy czekoladę i łączymy za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do przygotowanej keksówki (naspmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 40-45 minut. Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia. Po kilku minut wyjąć z foremki. Smacznego!