Jeśli lubisz potrawy mięsne na słodko to nie możesz nie wypróbować dzisiejszego przepisu. Jest to mój eksperyment który okazał się strzałem w dziesiątkę. Gulasz wykonany jest z wieprzowiny, a dokładniej z łopatki. Dodatkowo użyłam wytrawnego wina czerwonego jest to elementem potrawy, którego nie można pominąć. Czas przygotowania od zera do jedzenia to ok 2h.
Składniki:
- 0,5 kg łopatki
- 2 czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml wody
- przyprawy: łyżeczka soli, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka masła klarowanego (do smażenia)
- bazylia ok 4-5 listków
- rodzynki mała garść
- czerwone wino wytrawne 25 ml
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania mięsa czyli myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w kostkę. Kolejno rozgrzewamy patelnię i smażymy mięso na łyżeczce masła klarowanego (patelnie przykrywamy pokrywką i dusimy mięso). W między czasie obieramy i kroimy na grubsze paski cebulę oraz czosnek (wystarczy pokroić- nie trzeba wyciskać). W oddzielnym garnku zagotowujemy wodę, następnie dodajemy do niej cebulę i czosnek. Wodę z cebulą gotujemy na małym ogniu. Podsmażone kawałki mięsa (lekko zarumienione) dodajemy do gotującej wody z cebulą i czosnkiem. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, paprykę) i gotujemy całość na małym ogniu ok 40 minut.
20 minut przed końcem dokładamy bazylię oraz rodzynki. Po 10 minutach dolewamy do gulaszu wina czerwonego. Całość gotujemy jeszcze ok 10 minut. Jeśli jest za mocno wodniste to dłużej gotować (gęsty sos robi się z rozgotowanej cebuli) jeśli za gęste to dolać wody. Gulasz gotowy, na talerzu można dodatkowo posypać bazylią.
Mała uwaga! Gulasz od samego początku kontrolujemy czyli doglądamy, mieszamy i dbamy o to, aby się nie przypalił.
Smacznego