Pokrzywa, chyba każdy się z nią spotkał osobiście :p i raczej to nie było miłe spotkanie.
Najczęściej pokrzywa daje nam się we znaki w postaci poparzeń, ale nie zapominajmy o jej niezwykłej mocy. Pokrzywa ma niezwykłe właściwości lecznicze i wartości odżywcze.
Od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, a specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem uważają ją wręcz za naturalny antybiotyk.
- pokrzywa przede wszystkim działa moczopędnie czyli idealna dla osób którzy borykających się z problemem zatrzymania wody w organizmie oraz cierpiących na kamicę nerkową;
- zawiera dużo żelaza, wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, przeciwdziała anemii i osłabieniu (pokrzywa może w ciągu 3 tygodni znacznie poprawić wyniki morfologii ->sprawdzone? )
- oczyszcza organizm z toksyn i kwasu moczowego
- poprawia stan cery, włosów i paznokci;
- zawiera dużą dawkę minerałów i witamin takich jak witaminy z grupy B , witaminy C czy K;
- wpływa na pracę trzustki, wątroby i żołądka;
- wzmacnia odporność, obniża poziom cukru we krwi oraz sprzyja regeneracji.
Prosty sposób na pokrzywę, który stosuję od niedawna to herbatka. Zbieram świeżą pokrzywę z ogrodu i zalewam gorącym wrzątkiem. Parę minut i można pić. Pokrzywę również dodaję do potraw z innymi ziołami.