O indeksie glikemicznym (IG) na pewno każdy słyszał i mniej więcej wie na czym polega. Natomiast o ładunku glikemicznym nie często się mówi, a jest bardzo istotny w określaniu IG danego produktu/posiłku. Zacznijmy od przypomnienia znaczenia indeksu glikemicznego.
IG – jest to wskaźnik glikemiczny który mówi nam z jaką szybkością dany produkt spożywczy podwyższa stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu. IG odnosi się jedynie do produktów węglowodanowych, ponieważ białka i tłuszcz nie powodują wysokiego poziomu cukru we krwi.
Skala IG jest w granicach od 0 do 100 gdzie poziom 100 odzwierciedla indeks glukozy. Im wyższy IG tym szybciej podwyższa się poziom glukozy we krwi. Takie produkty zaliczane są do łatwo przyswajalnych czyli szybko są trawione i tak jak szybko podnoszą cukier we krwi, tak szybko następuję spadek. Dlatego po spożyciu węglowodanów o wysokim IG często jesteśmy narażeni na hipoglikemię. Osoby które mają problem z gospodarką cukrową, powinny kategorycznie zrezygnować z takich produktów.
Produkty o niskim IG działają odwrotnie czyli wolno się wchłaniają i wolno podwyższają poziom cukru we krwi. Takie węglowodany ułatwiają kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę, a u odchudzających się ograniczają napady głodu.
Natomiast nie zawsze! produkt o wysokim IG będzie powodować szybki wyrzut glukozy do krwi. Przejdźmy do kolejnego pojęcia.
Ładunek Glikemiczny (ŁG)– jest to iloczyn IG produktu i zawartości węglowodanów w porcji produktu. Uwzględnia nie tylko jakość, ale również ilość węglowodanów w porcji. Produkty o wysokim IG spożywane w małych ilościach dają takie same efekty w wyrzucie insuliny do krwi, jak produkty o niskim IG, za to spożywane w dużych ilościach. Ładunek glikemiczny pozwala przewidzieć całkowity wzrost poziomu glukozy po spożyciu całego posiłku/produktu.
Najlepszym przykładem jest arbuz, który ma IG =72 (wysoki). 100- gramowy plaster arbuza zawiera 8,4 gr węglowodanów, a to daje ŁG=6,3 (niski) czyli poziom cukru we krwi podnosi się powoli.
Dla porównania weźmy taką samą ilość makaronu ryżowego (100g) o IG=40. Taka porcja zawiera 22 gramy węglowodanów, a ŁG=8,8. Pomimo niższego IG, ryż w całej porcji ma znacznie większy ładunek glikemicznego i w porównniu do arbuza, szybciej podnosi cukier we krwi.
W rezultacie IG nie jest tak istotny przy odchudzaniu jak ŁG całego produktu/posiłku, dlatego często osoby odchudzające się rezygnują z produktów o wysokim IG (jak arbuz).
Ciekawostka: wartość IG całego posiłku obniża dodatek białka, tłuszczu oraz błonnika. Dobrze skomponowany posiłek powoduje niski wzrost poziomu cukru i lepsze efekty w odchudzaniu.
3 Comments
Terrific article! That is the kind of info that are supposed to
be shared around the web. Disgrace on Google for not positioning this publish upper!
Come on over and talk over with my site . Thank you =)
Awsome article and right to the point. I don’t know if this is actually the
best place to ask but do you guys have any ideea where to employ some professional writers?
Thx 🙂 Lista escape roomów
Dziękuję za artykuł!