Mój koszyk

Danie jednogarnkowe czyli indyk z warzywami i komosą ryżową. Dzisiejszy przepis świetnie się nada jako lunchbox do pracy, szkoły czy w podróż. Nie jest trudne do wykonania, należy jedynie przyprawić mięso, obsmażyć, dodać warzywa, komosę, przyprawić i to wszystko. Dokładne postępowanie znajduje się niżej. Dla uzyskania dania mięso-warzywnego, można pominąć dodatek komosy ryżowej, choć całość smakuje wybornie.

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka na gulasz (z Lidla)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta curry
  • szczypta kuminu
  • pieprz, sól
  • 1,2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 papryka
  • 2 małe cukinie
  • 1 czerwona cebula
  • 10 szt suszonych pomidorów
  • 2 łyżki komosy ryżowej
  • kawałek startego imbiru
  • 1/2 ostrej papryczki
  • łyżeczka smalcu

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę oraz przyprawieniu (posypać kuminem, curry, pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi). Następnie pokroić warzywa w kostkę. Na rozgrzaną patelnię kładziemy przyprawione mięso i obsmażamy (na smalcu lub innym tłuszczu). Następnie dodajemy do niego pokrojone warzywa (cebula, cukinia, papryka, suszone pomidorki) oraz wyciśnięty czosnek. Całość lekko podsmażamy 10-15 minut. Po tym czasie, do warzyw i indyka dodajemy 2 łyżki komosy ryżowej i przyprawy (sól, starty imbir, 1/2 ostrej papryczki). Całość jeszcze dusimy ok. 15 minut. Na sam koniec posypujemy świeżym oregano i najlepiej podawać z rukolą. Smacznego

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

4 Comments

  1. Edyta Rzeźnicka

    Jaką kaszą mogę zastąpić komose?

    1. Paulina Targańska

      Można zastąpić na przykład kaszą jaglaną, jak ktoś lubi to kaszą gryczaną, ale ryż też można spokojnie użyć. Będzie równie smaczne z ryżem jak i z kaszą 🙂 Pozdrawiam

  2. Agnieszka

    Paulino to jest porcja dla jednej osoby?

    1. Paulina Targańska

      Nie 🙂 z podanej gramatury, wyjdzie ok 2-3 porcje 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2021