Danie jednogarnkowe czyli indyk z warzywami i komosą ryżową. Dzisiejszy przepis świetnie się nada jako lunchbox do pracy, szkoły czy w podróż. Nie jest trudne do wykonania, należy jedynie przyprawić mięso, obsmażyć, dodać warzywa, komosę, przyprawić i to wszystko. Dokładne postępowanie znajduje się niżej. Dla uzyskania dania mięso-warzywnego, można pominąć dodatek komosy ryżowej, choć całość smakuje wybornie.
Składniki:
- 400 g mięsa z indyka na gulasz (z Lidla)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta curry
- szczypta kuminu
- pieprz, sól
- 1,2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 papryka
- 2 małe cukinie
- 1 czerwona cebula
- 10 szt suszonych pomidorów
- 2 łyżki komosy ryżowej
- kawałek startego imbiru
- 1/2 ostrej papryczki
- łyżeczka smalcu
Zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę oraz przyprawieniu (posypać kuminem, curry, pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi). Następnie pokroić warzywa w kostkę. Na rozgrzaną patelnię kładziemy przyprawione mięso i obsmażamy (na smalcu lub innym tłuszczu). Następnie dodajemy do niego pokrojone warzywa (cebula, cukinia, papryka, suszone pomidorki) oraz wyciśnięty czosnek. Całość lekko podsmażamy 10-15 minut. Po tym czasie, do warzyw i indyka dodajemy 2 łyżki komosy ryżowej i przyprawy (sól, starty imbir, 1/2 ostrej papryczki). Całość jeszcze dusimy ok. 15 minut. Na sam koniec posypujemy świeżym oregano i najlepiej podawać z rukolą. Smacznego
4 Comments
Jaką kaszą mogę zastąpić komose?
Można zastąpić na przykład kaszą jaglaną, jak ktoś lubi to kaszą gryczaną, ale ryż też można spokojnie użyć. Będzie równie smaczne z ryżem jak i z kaszą 🙂 Pozdrawiam
Paulino to jest porcja dla jednej osoby?
Nie 🙂 z podanej gramatury, wyjdzie ok 2-3 porcje 😉