Szybki pomysł na deser z małą ilością węglowodanów. Lubisz smak szarlotki? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj dzisiejszy przepis.

Do kruszonki i spodu użyłam mąkę kokosową, która bardzo chłonie wodę.  Spód wyszedł odrobinę suchy, jeśli preferujesz bardziej wilgotny to zamiast kokosowej użyj innej bezglutenowej np. ryżowej. Prawdopodobnie ilość mąki będzie się różniła (ryżowej dodaj więcej).

Przepis na 1 dużą porcję lub 2 małe.

Składniki:

  • jajko
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki ryżowej
  • 50 g masła 82%
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ksylitolu (1 do spodu + 1 do jabłka)
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (1/2 do ciasta + 1/2 do jabłka)
  • szczypta kardamonu
  • 1 jabłko
  • sok z 1/2 limonki

W misce łączymy ze sobą jajko, mąki, sól, cynamon, masło, 1 łyżeczkę ksylitolu. Ugniatamy na jednolitą masę, formujemu kulkę i wkładamy do zamrażalnika na 20-30 minut. W między czasie kroimy jabłko w kostkę, posypujemy ksylitolem, cynamonem, kardamonem i skrapiamy limonką. Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika, wykładamy nim 2/3 masy na spód foremki, 1/3 zostaje do kruszonki (trzymamy w lodówce). Podpiekamy ciasto 10 minut w 180°C.

 

Po wyjęciu z piekarnika, dokładamy przygotowane jabłko i zapiekamy kolejne 10 minut.

 

 

Po tym czasie, posypujemy jabłko pokruszonym ciastem i całość jeszcze zapiekamy 15 minut i gotowe.

 

Smacznego, pozdrawiam 😉

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

10 Comments

  1. agakam@10g.pl

    I ponowne powtórka z rozrywki właśnie w piecu ;p

  2. Paulina Targańska

    Oł łał? w takim razie smacznego?❤️

  3. Agnieszka Kamieniecka

    I dzisiaj na tapecie to to ;p Właśnie się piecze:)

  4. Paulina Targańska

    Jabłuszko pyszota ? warto się skusić

  5. Agnieszka Kamieniecka

    Paulina chodzi za mną te jabłuszko pod kruszonką i chyba dzis się skuszę:)

  6. Paulina Targańska

    Super? bardzo się cieszę, że smakowało??

  7. Agnieszka Kamieniecka

    I juz upieczone:) Nie wygląda tak ładnie jak u Ciebie ale smakuje rewelacyjnie:) Porcje na 3 dzielę::)

  8. Agnieszka Kamieniecka

    Właśnie jest w piecu:)

  9. Paulina Targańska

    Koniecznie daj znać czy smakowało?

  10. Agnieszka Kamieniecka

    Pięknie wygląda. Jestem na diecie od marca i raczej omijam słodkości na to chyba się skuszę choc odrobinę:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz również

Zapisz się do newslettera

Zapisz się, aby zawsze być ze mną w kontakcie i otrzymywać najnowsze informacje o nowościach i wszystkich działaniach w FIT body Club!

Ważne

Materiały na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady medycznej. Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety lub programu ćwiczeń.

Potrzebujesz pomocy?
  • Wszelkie pytania kieruj przez formularz kontaktowy

www.fitbodyclub.pl © 2019  Regulamin Polityka prywatności | Kontakt 

visa.svg
mastercard.svg
dotpay_logo_napisPL