Majówka oraz okres letni, wakacje, ciepłe wieczory głównie kojarzą nam się z grillem i biesiadowaniem przy suto zastawionym stole. Jest to czas spędzamy z rodziną lub przyjaciółmi, który stał się nieodzownym elementem naszej kuchni. Pomimo, że potrawy grillowane (głównie mocno przypieczone) nie są super zdrowe, to nie mam zamiaru ci tego odradzać. Jest to popularna i bardzo przyjemna forma spędzania czasu z najbliższymi i do tego na świeżym powietrzu. Dlatego dzisiaj mam parę wskazówek, aby zdrowiej grillować i zminimalizować negatywny wpływ grillowanych potraw.
- Nie grilluj na aluminiowych tackach! Aluminium to glin, który pod wpływem wysokiej temperatury, dostaje się do potraw, a tym samym do naszego organizmu. Nadmierne gromadzenie się glinu, może mieć niekorzystny wpływ dla zdrowia i objawiać się takim zaburzeniami jak zawroty głowy, zaburzenia pamięci i równowagi.
Zamiast tacek aluminowych stosuj ruszt metalowy lub żeliwny. - Nie używaj podpałki! Wszystkie wspomagacze rozpalania grilla to substancje chemiczne, które unoszą się oparami do góry i osadzają na jedzeniu. Kolejno wszystkie te związki chemiczne trafiają do naszego organizmu.
- Nie kupuj gotowych potraw na grila w marynacie/zalewie. Przeważnie taka zalewa zawiera dużo substancji wzmacniających smak i dodatkowo zalewane są olejem roślinnym (słonecznikowy). Olej roślinny (obojętnie jaki) pod wpływem wysokiej temperatury przekształca się w tłuszcz trans i tym samy staje się niebezpiecznym dla naszego organizmu
- Nie spalaj mięsa/potraw! Przede wszystkim to nie jedz spalonych/ mocno przyrumienionych potraw. Spalone części to nic innego jak związki smoliste, które są rakotwórcze
JAK GRILLOWAĆ?
Kupuj mięso z dobrego źródła np. od rzeźnika i samemu przyrządź. Przyprawiaj różnymi naturalnymi mieszankami ziół i pamiętaj, aby nie zalewać w tłuszczu roślinnym. Mięso powinno być lekko upieczone, ale nie spalone. Rozpalaj ognisko/grill naturalnymi metodami bez użycia podpałek. Grilluj na metalowym, dobrze rozgrzanym ruszcie lub najlepiej użyj drewnianego patyka, nadziej kiełbasę i piecz przy ognisku. Dodatkowo oprócz mięsa nie zapominaj o spożywaniu dużej ilości warzyw np. szaszłyki warzywne lub sałatki warzywne. Używaj własnoręcznie zrobione sosy np. ketchup (zdrowy przepis na ketchup TUTAJ). Nieodłącznym elementem spotkań przy grillu są oczywiście spożywane napoje. Zachęcam to przyrządzania zdrowych koktajli PRZEPISY TUTAJ. Nie tylko są przepyszne, ale również świetnie wyglądają i nie sprawią, że przytyjesz po jednym grillowaniu jak to ma się przy powszechnych % napojach.
Dziękuje za uwagę, mam nadzieję że ten krótki wpis choć troszkę ci pomógł.
Pozdrawiam i miłego grillowania.