Czy wiesz, że nie każda mąka bezglutenowa nadaje się do pieczenia? Zatem, czym kierować się przy wyborze mąki?
Obecnie na rynku powstaje to coraz więcej bezglutenowych mąk m.in. migdałowa, z platanów, ryżowa itp.
Jest ich sporo ale czy każda nadaje się do obróbki termicznej? Zaraz wszystko wytłumaczę i wybór mąki nie będzie dla was straszny. 😉
Najważniejsza rzecz o której powinniście pamiętać:
- ze względu na swoją budowę chemiczną (czyli nie są to trendy dietetyczne) tłuszczów roślinnych bogatych w omega 3 i 6, nie można poddawać obróbce termicznej. Są niestabilne dlatego w kontakcie z tlenem, światlem czy ciepłem utleniają się i stają się toksyczne dla naszego organizmu. Podczas utleniania się tłuszczów powstają lawinowo, jak w reaktorze atomowym, WOLNE RODNIKI. W konsekwencji powodują m.in. stany zapalne, prowadzą do nowotworów, miażdżycy, przyspieszają starzenie się, obniżają odporność, uszkadzają komórki.
- w dużym skrócie: jeśli tłuszcz roślinny ma sporą zawartość omega 3 i omega-6 np. orzechy i pestki, to nie wolno ich smażyć/prażyć, piec, robić wypieków ani używać olejów z tych roślin. Takie orzechy i pestki należy spożywać jedynie ! świeżo łuskane.
- bardzo powszechne jest prażenie nasion słonecznika lub orzechów, no niestety nie jest to zdrowe dla organizmu – sałatkę lub potrawę posypuj świeżo łuskanym nasionem
W wyborze mąk kierujcie się zawartość omega-3 i omega-6.
Mąki które nie nadają się do wypieków:
- migdałowa
- mąka (z jakichkolwiek innych)orzechów
- każda mąka z pestek
- sezamowa
- dyniowa
- konopna
Idealne mąki do pieczenia:
- kokosowa (tłuszcz roślinny z przewagą nasyconych tł. które są stabilne termicznie i nie zmieniają swojej budowy chemicznej pod wpływem czynników zewnętrznych)
- gryczana
- ryżowa
- jaglana
- amarantusowa
- komosowa (quinoa)
- kasztanowa
- z żołędzi jadalnych
- z plantanów
Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam, BYE 😉