Kolejny przepis z udziałem dyni. Tym razem babeczki, ale troszkę nietypowe, ponieważ wnętrze mają bardziej konsystencję musu niżeli zbitej i zwartej babki. W smaku są przepyszne i w bardzo jesienno-zimowym klimacie.
Składniki na 6 babeczek:
- pokrojona i ugotowana dynia 170 g
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki żołędziowej
- płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka wanilii bourbon
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 3 łyżki ksylitolu
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- zest z pół cytryny
Blendujemy dynię na jednolitą masę (puree) i dodajemy do niej żółtka oraz resztę składników. Wszystko ze sobą łączymy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do dyniowej masy. Całość ze sobą połączyć i wylać do foremek. Piec w piekarniku ok 20-25 minut w 180°C (grzałka góra-dół).
Smacznego, pozdrawiam.