Dzisiejsze jeżyki to moja wersja energetycznej przekąski. Składnikiem bazowym jeżyków są daktyle, które dostarczają sporej dawki energii w krótkim czasie, dlatego są świetnym rozwiązaniem na doładowanie okołotreningowe. Przed mocnymi ćwiczeniami jak znalazł.
Poniższy przepis jest bardzo (ale to bardzo) prosty, do tego szybki i oczywiście mega smaczny.
Składniki na ok 8-10 jeżyków:
- 100 g daktyli
- 50 g migdałów
- szklanka ekspandowanego ziarna z prosa
- szczypta soli (1/4 łyżeczki)
Najpierw zalewamy daktyle wrzącą wodą i pozostawiamy na ok 1 minutę (delikatnie niech rozmiękną, do lepszego blendowania). Kolejno odcedzamy daktyle od wody, dodajemy do nich migdały, sól i blendujemy na jednolitą masę z wyczuwalnymi (widocznymi) kawałkami orzechów. Kolejno dodajemy 1/2 szklanki prosa i całość mieszamy. Z wytworzonej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w pozostałym (1/2 szkl) ekspandowanym ziarnie prosa. Jeżyki najlepiej wychłodzić w lodówce.
Smacznego :*