Przepyszne jogurtowe ciasto z truskawkami. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania. Wystarczy zmiksować mokre składnik, póżniej do nich dodać suche, połączyć całość, dodać truskawki i gotowe. Bardzo szybki sposób na prosty i przepyszny deser.
Składniki:
- 2 jaja
- 250g jogurtu naturalnego (gęstego)
- 150g masła
- 50g miodu
- 300g mąki ryżowej
- sok z 1/2 cytryny
- 150g cukru pudru z erytrytolu lub innego słodzika (zmiksować erytrytol np. młynkiem do kawy)
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- truskawki (ilość wedle uznania)
Wykonanie:
Do miski wbić jajka, dodać miód, jogurt, sok i masło (kosystentja płynna). Całość zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodać mąkę, cukier puder, sodę i mieszać na małych obrotach do połączenia składników. Następnie masę przelewamy do foremki oraz wykładamy na wierzch umyte i pokrojone na pół truskawki.
Piec ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Upieczone ciasto pozostawić w formie do ostudzenia. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.