Mój koszyk

Nadeszła pora na dyniowe szaleństwo, a więc rozpoczynamy sezon jesienno-dyniowy. Dzisiaj przygotowałam prosty i nie wymagający dużo składników przepis na keks dyniowy. Jak nazwa wskazuje jest na bazie dyni z dodatkiem śliwek i jeszcze dodatkowo z orzechami włoskimi. Keks jest wyjątkowo smaczny, delikatnie wilgotny i nie rozpadający się. Do przepisu używamy jedynie 1 szklanki mąki ryżowej, 3 jajek, 1/2 kostki masła i 1/2 szklanki ksylitolu (dokładny opis niżej). Koniecznie wypróbuj!

Składniki:

  • 0,5 kg dyni
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • 1/2 szklanka ksylitolu
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 kostki masła (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanka orzechów włoskich
  • śliwki

Dynię pokroić w paski, obrać ze skórki i włożyć do piekarnika na 30-40 minut w temp. 180°C  (piec do momenty, aż dynia będzie miękka). Kolejno upieczoną i miękką dynie przekładamy do miski i delikatnie ugniatamy widelcem na papkę. W osobnej misce ubijamy jajka z ksylitolem na jednolitą jasną masę (miksować ok. 5 minut). Kolejno do dyni dokładamy mąkę, sól, sodę, masło i miksujemy. Następnie, ubite jaja powoli dokładamy do masy dyniowej cały czas miksując. Na zakończenie dokładamy 1/2 szklanki orzechów włoskich (rozdrobionych) i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremki (ja użyłam foremki 20 x 8). Kolejno układamy śliwki (pokrojone w ćwiartki) na sam wierzch. Ciasto piec ok. 45 minut w 180°C.

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023