Nie możesz nie spróbować tego przepisu. Kokosowe ciasta z ciemną czekoladą. To jest sztos…
Składniki:
- 100g migdałów
- 100g wiórków kokosowych
- 80g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- szczypta soli
- ok. 70g erytrytolu/ksyliotlu
Wykonanie:
Zaczynamy od rozdrobnienia migdałów czyli wkładamy do blendera/malaksera i krótko miksujemy. Nie za mocno, muszą być kawałki migdałów. To samo robimy z czekoladą czyli również rozdrabniamy. Jeśli nie mamy żadnego urządzenia, który rozdrabnia to można włożyć migdały/czekoladę do szczelnego woreczka i tłuczkiem rozdrobnić.
Następny krok to do miski wrzucamy wszystkie składniki czyli rozdrobione migdały, czekoladę, wiórki, jajka, erytrytol i sól. Całoś mieszamy do połączenia składników (można w mikserze na nie dużych obrotach). Kolejno na blachę wyłożoną papierem, wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki (ok 17 sztuk) o wielkości orzecha włoskiego i układamy na blachę. Każdą kulkę delikatnie przypłaszczamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Po upieczeniu, wystudzić całkowicie (można przełożyć na kratkę do ostudzenia). Smaczengo.