Kluchy ziemniaczane czyli szare kluski. Mój przysmak z dzieciństwa. Uwielbiam je do tej pory, choć dawno nie jadłam, ponieważ prawdziwy przepis jest z dodatkiem mąki pszennej. Dzisiaj wersja GLUTEN-FREE czyli zastępujemy mąkę pszenną, mąką gryczaną.
Efekt rewelacyjny 😀 dla mnie i moich domowników jeszcze smaczniejsze niżeli w oryginalnej wersji. Kluchy mają bardziej wyrazisty smak i wcale nie czuć gryką.
Przepis na ok 5 osób:
- 5 dużych ziemniaków
- 1 jako
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 szkl mąki gryczanej
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Następnie zlewamy nadmiar wody, która puściła z ziemniaków.
Dodajemy 1 jajko, 2 łyżeczki soli i 2 szklanki mąki. Musimy uzyskać konsystencję dosyć gęstą (łyżka włożona w masę na pionowo nie powinna się przewracać).
Do gara ze wrzącą wodą wrzucamy łyżką kluchy do wody.
Gotujemy ok 2-3 min, odcedzamy i gotowe. 😀
Kluchy możemy okrasić boczkiem i cebulą, plus do tego śmietana od wiejskich krów oraz ksylitol.
Rewelacja 😀 Uwielbiam takie jedzenie.
Pozdrawiam
BYE 😉